چهارشنبه 14 آذر 1403

قلعه تشویر

در ضلع شمال غربی روستا و بر ارتفاعات کله قندی شکل آثاری از دیوار چیده شده با لاشه سنگ و ملاط گچ آهک قابل مشاهده می باشد

قلعه تشویر
در ضلع شمال غربی روستا و بر ارتفاعات کله قندی شکل آثاری از دیوار چیده شده با لاشه سنگ و ملاط گچ آهک قابل مشاهده می باشد که به قلعه تشویر معروف است. این بنای تاریخی بصورت مسلط و مشرف برمنطقه و در حد فاصل قلعه معروف سمیران ( در شرق ) و قلعه سانسز ( در غرب ) با فاصله بین 15 تا 20 کیلومتری وافع گردیده است . مکان انتخاب شده و طراحی قلعه بشکلی است که تنها راه ورود به ان ضلع شمالی بوده و معمار از وجود شیب تند و پرتگاههای موجود در سایر اضلاع ، جهت عدم نفوذ بر قلعه بهره لازم را گرفته است نظر به بررسی مقدماتی انجام یافته به احتمال قریب به یقین این قلعه در زمان اسماعلیان مورد استفاده بوده است.
بنای موسوم به آتشکده :
در قسمت شرقی روستا بر دامنه ارتفاعات ضلع جنوبی در میان قبرستان قدیمی و متروکه روستا ، دیوارهای دو بنا ی تاریخی که با مصالح لاشه سنگ و ملاط گچ و آهک کار شده نظر هر بیننده را بخود جلب می کند . ( تصویر شماره 4 ) این بناها با پلان های مربع و هشت ضلعی در فاصله حدوداً 5/1 متری از یکدیگر احداث گردیده اند . ( تصویر شماره 5 ) بناهای مزبور در تاریخ 1/7/1353 بشماره 983 در فهرست آثار تاریخی کشور به ثبت رسیده و از این تاریخ تحت حفاظت سازمان متبوع می باشند .
 با عنایت به برنامه مصوب و در دست اقدام در خصوص انجام مرمت و باز سازی بناها ، انجام بررسی و تحقیقات علمی ( گمانه زنی ) آن بمنظور دست یابی به کف و پی بنا ضروری و شایسته می نمود . لذا هیات گمانه زنی میراث فرهنگی استان به سرپرستی نگارنده بمدت 20 روز در محل مورد نظر مستقر و عملیات کاوش را آغاز نمودند که شرح مفصل آن در صفحات بعدی خواهد آمد .
تپه تاریخی :
در ضلع شرقی و به فاصله حدوداً 50 متری از قلع تشویر، تپه تاریخی با ارتفاعی در حدود 6 متر واقع گردیده که در رأس آن آثار معماری از بنائی مدور و یا به احتمال زیاد هشت ضلعی که در دل آن مدفون است مشهود می باشد . بنای مزبور با مصالح لاشه سنگ و ملاط ساخته شده است .
محوطه معروف به گنج گنو :
این محوطه تاریخی در 3 کیلو متری ضلع شمال شرقی روستا و 2 کیلو متری ضلع جنوبی رودخانه قزل اوزن واقع گردیده که در میان روستائیان به گنج گنو معروف است .
محوطه مزبور دارای معادن گچ و آهک می باشد که در قرون گذشته نیز مورد بهره برداری و استفاده و بکار رفته در بناهای تاریخی تشویر از این معادن تامین شده است . با توجه به بررسی معمول گردیده اثار سکونت در دوران اسلامی در محوطه مشاهده گردیده که به احتمال زیاد در ارتباط با آثار تاریخی (خصوصاً ) قلعه تشویر  می باشد .

تصاویر مرتبط