دکتر امیر ارجمند میرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی زنجان در پیامی روز جهانی صنایع دستی را به عموم مردم و هنرمندان این صنعت تبریک گفت.
بسمالله الرحمن الرحیم
صنایعدستی، یکی از جلوههای ذوق، هنر، فرهنگ و تمدن ملت ایران و منظر خلاقیت این قوم هنرمند و تمدن ساز در ادوار مختلف تاریخی و تمدنی است. خدا را شاکریم که هنرهای سنتی و صنایعدستی استان زنجان از جنبههای مختلفی چون قدمت، اصالت، زیبایی و دوام موردتوجه است.
سالهاست که در بازار تاریخی و زیبای زنجان صدای گوشنواز و دلنشین چکشهای هنرمندان زنجانی بر بدنه فلز مس و یا فولاد به گوش میرسد که با خلاقیت و نبوغ بالای خود، صنایعدستی مس زنجان را با هنرهای دیگر آمیختهاند مانند مس و خاتم، مس و میناکاری، مس و فیروزه و غیره. گلیمهای زیبای این استان با طرح لچک و ترنج، خشتی یا قاب قابی، توسباق، سماور، محرمات و گاها ایلاتی است. در چاروق زنجان که در زمره صنایعدستی چرم است میتوان دستهاى ظریف هنرمندان زنجانى را دید و به شناخته میشود. هنر قدیمی را میتوان در جاجیم زنجان با طرحهای خاص و ظرافت بالای بافت دید و اعجاز دیگر دستها در هنر سفالگری این خطه است. انواع چاقوی تیز و برنده زنجان قدمت ششهزارساله دارد و میتوان به سهولت تاریخ اصالت را در آن دید.
زیباترین، ظریفترین، فاخرترین و پربهاترین هنر فلزکاری زنجان ملیلهکاری با سابقه تاریخی چند هزارساله است که با ثبت این اثر فاخر از بهمنماه 98 توسط سازمان جهانی صنایعدستی، تمام جهان زنجان را بهعنوان شهر جهانی ملیله میشناسند.
پلاس بافی خدابنده، پرده بافی و سبدبافی طارم، گلیمبافی ابهر، قیدار، ایجرود و زنجان روستاهای آن، گیوهدوزی ابریشمی و نخی در انگوران و زنجان، چاروق دوزی در شهر زنجان، رنگرزی در ابهر، زنجان و بیدار، سفالگری و قالیبافی در روستای قلتوق، جاجیمبافی نواری در طارم علیا و ماهنشان، انگوران، کیسه بافی حمامی و نواری در انگوران ماهنشان، بیدار و حکاکی روی مس در شهر زنجان و سلطانیه را میتوان نام برد؛ اما زنجان شهر جهانی ملیله با آثار فلزی و بهویژه صنایع فلزیاش مانند چاقوهای زیبا و تنوع آن، ظروف مسی، چلنگری و ملیلهکاری مشخص میشود و نام زنجان، اینگونه آثار هنری را به ذهن متبادرمی سازد.
روز ۲۰ خرداد مقارن با ۱۰ ژوئن یکی از یادمانهای مهم زمانی است که توسط شورای جهانی صنایعدستی عنوان ارزشمند «روز جهانی صنایعدستی» را به خود اختصاص داده و بهعنوان یکی از مهمترین روزهای بینالمللی، یادآور جایگاه رفیع و منبع صنایعدستی در جوامع انسانی است. با وجود تمام دشواریها و مشکلات، صبر و استقامت همیشگی خانواده صنایعدستی و اعتقاد و باور به ظرفیتهای بیبدیل این هنر دلیلی بر ادامه راه است. بزرگداشت روز صنایعدستی، فرصتی است برای توجه بیشتر و عمیقتر به تمام آنچه گفته شد.
لذا این مناسبت و رویداد را به خانواده بزرگ صنایعدستی ایران بالأخص استادکاران، هنرمندان و صنعتگران صنایعدستی این مرزوبوم، همچنین همکاران تلاشگر صنایعدستی استان زنجان تبریک و تهنیت عرض میکنم و سلامتی و بهروزی تکتک فعالان و استادان ارزشمند را از خداوند متعال خواستارم و امیدوارم با استفادۀ مناسب از ظرفیتهای بیشمار و بالفعل کردن امکانات بالقوه، اهداف ارزشمند این حوزه را بیشازپیش جامۀ عمل بپوشانیم.
دکتر امیر ارجمند
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان زنجان