پنجشنبه 15 آذر 1403

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان: خانه‌های بوم‌گردی تا پایان سال به100 واحد می‌رسد

812
0

برای کیفی‌سازی دوره‌آموزشی برگزار می‌‌کنیم/ در بین 5 استان برتر در راه‌اندازی اقامتگاه‌های بوم‌گردی هستیم.

 

روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان- کشور ما در کنار جاذبه‌های تاریخی برای توریست‌ها دارای جاذبه‌های طبیعی و اقلیم‌ها و فرهنگ‌های مختلف است و هر منطقه با داشتن فرهنگ و آداب و رسوم محلی، سبک زندگی ویژه به عنوان یک ظرفیت بالقوه برای جذب گردشگر است، فرصتی که در طی سال‌های اخیر با  راه‌اندازی اقامتگاه‌های بوم‌گردی دنبال می‌شود.

خانه‌هایی که با حفظ ویژگی‌های یک خانه محلی و با بهره‌گیری از صنایع دستی و تولیدات دستی، میزبان گردشگران می‌شود و میهمانان این خانه‌های سنتی که اکثرا در روستاها واقع شده‌اند،  در کنار بازدید از جاذبه‌های گردشگری منطقه، با سبک زندگی، نوع غذاهای محلی و آداب و رسوم ویژه منطقه آشنا می‌شوند؛ موضوعی که با اقامت در یک هتل چند ستاره کمتر اتفاق می‌افتد.

سعی شده است تا در این اقامتگاه‌ها، سفری به زمان گذشته انجام شود و گردشگر به سال‌های دور سفر کند و با معماری سنتی، لباس محلی، غذاهایی که دیگر امروز کمتر پخته می‌شوند آشنا شوند. پیشنهاد اقامت در خانه‌های بوم‌گردی به مانند پیشنهاد سفر به خاطرات گذشته‌ای است که خاک خورده‌اند و می‌توان با صرف هزینه کمتر و به دور از تجملات به یک سفر با جذابیت‌های خاص رفت و در اتاق‌هایی اقامت داشت که به سبک دوران گذشته آراسته شده‌اند.

موضوع راه‌اندازی اقامتگاه‌های بوم‌گردی تنها مختص به کشور ما نبوده و در بسیاری از کشورهای گردشگر‌پذیر، از سال‌های بسیار قبل  دنبال شده است و در این باره بخشی از درآمد حاصل از ورود گردشگران به این کشورها، به خانه‌های بوم‌گردی اختصاص داشته است.

درآمدی که با ورود گردشگران خارجی به این ‌خانه‌های بوم‌گردی با هزینه کمتر و ایجاد ارزش افزوده بالاتری اتفاق می‌افتد و در کنار آن اشتغال‌زایی را در روستاها و اقامتگاه‌های بوم‌گردی به ارمغان آورد.

در این باره یحیی رحمتی، مدیرکل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان به نقل از صدای زنجان از طرح ایجاد و بهره‌برداری از 2 هزار واحد اقامتگاه بوم‌گردی در سراسر کشور تا پایان دولت خبر داد و اظهار کرد: با توجه به استقبال خوب همه شهرها، ایجاد این واحدها تا پایان سال محقق می‌شود که در این راستا استان زنجان نیز جزو  5 استان برتر در راه‌اندازی  اقامتگاه‌های بوم‌گردی است.

 

استان زنجان دارای 43 روستای هدف گردشگری است

 

استان زنجان دارای 43 روستای هدف گردشگری است که از این تعداد 15 روستا در فهرست 500 روستای منتخب کشور قرار دارد که در حال حاضر عمده برنامه‌ریزی گردشگری روستایی، بر اساس ابلاغ سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری کشور در این 15 روستا صورت می‌گیرد.

سهرین، ویر، درسجین، گلابر، ماری، شکورچی، شیلاندر، کوله‌خانه، سوکهریز، الوند، علم‌کندی، خورجهان، قزلو و ده بهار، 15 روستای منتخب هدف گردشگری هستند .

رحمتی ایجاد خانه‌های بوم‌گردی را در توسعه و گسترش روستاها موثر دانست و گفت: این مکان‌ها در عین حال می‌تواند کمک حال معیشت و اقتصاد خانوارهای روستایی باشد که در ادامه ما می‌توانیم توسعه و بهبود  زندگی را در روستاهایی که این طرح در آنها به اجرا گذاشته می‌شود را داشته باشیم.

 

بنا به اظهارات مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ایجاد درآمد، فرصت‌های شغلی و توسعه خدمات عمومی ارائه شده به این روستاها و حفظ مکان‌های قدیمی و تاریخی تنها بخشی از محاسن ایجاد اقامتگاه‌ها و خانه‌های بوم‌گردی است و در طی سال‌های گذشته نیز با نظر موافق بسیاری از افراد و کارشناسان و استقبال بهر‌ه‌برداران و مسئولان جوامع محلی را داشته‌ایم.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان با اذعان به اینکه این طرح تاکنون مورد استقبال گردشگران و سرمایه‌گذاران قرار گرفته است، عنوان کرد: آئین‌نامه نحوه تاسیس و بهره‌برداری از اقامتگاه‌های بوم‌گردی نیز تدوین شده و در اختیار استان‌ها قرار داده شده است که طبق این آئین‌نامه، فرهنگ‌سازی در جهت حفظ ارزش‌های فرهنگی و اجتماعی، آداب و سنت‌های محلی و ضابطه‌‌مند نمودن اقامتگاه‌های بوم‌گردی و تهیه آئین‌نامه‌ نظارتی و نحوه‌ ارائه خدمات به مشتریان مورد توجه قرار گرفته است.

این مقام مسئول در پاسخ به سوال صدای زنجان در خصوص میزان رضایت‌مندی و کیفی‌سازی این خانه‌ها با ابراز اینکه نظارت مستمر، اصولی و ارزیابی دقیق فعالیت‌های واحد‌های بوم‌گردی مورد توجه قرار خواهد گرفت، خاطرنشان کرد: در راستای کیفی‌سازی خدمات ارائه شده توسط این اقامتگاه‌ها در طی هفته آینده نیز دوره آموزشی با حضور بهره‌برداران خانه‌های بوم‌گردی هر شهرستان در یک خانه بوم‌گردی ارائه می‌شود که در این دوره آموزش‌ مواردی همچون اصول میهمانداری، پذیرایی، چیدمان  طبخ غذاها، رعایت موارد بهداشتی ارائه می‌شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان آموزش کارشناسان ستادی و استانی در راستای آشنایی با قوانین و مقررات را از جمله موارد مورد توجه در آئین‌نامه ابلاغی از سوی سازمان میراث فرهنگی کشور دانست و ابراز کرد: آموزش بهره‌برداران واحدهای بوم‌گردی و ارائه گواهی تائیدیه آموزشی برای اخذ مجوز ضروری بوده همچنین بازاریابی و تبلیغات برای جذب مشتریان و توزیع یکنواخت سفر به روستاهای دارای این واحدها صورت می‌گیرد که همه این موارد در راستای کیفی بخشی به این واحدها است.

 

63 خانه بوم‌گردی در استان راه‌اندازی شده است

 

بنا به اظهارات رحمتی 63 خانه بوم‌گردی در استان راه‌اندازی شده است که از این لحاظ پس از استان‌های اصفهان، کرمان، یزد، مازندران و آذربایجان شرقی در بین 5 استان اول کشور قرار دارد که این آمارها نیز در طی چند روز جابه‌جا می‌شود.

 

این مقام مسئول در پاسخ به سوال صدای زنجان در خصوص وضعیت اقامتگاه‌های بوم‌گردی استان با اذعان به اینکه طبق پیش‌بینی تعداد اقامتگاه‌ها تا پایان سال به بیش از 100 باب خواهد رسید، یادآور شد: 30 باب در سال گذشته و در سال جاری نیز  33 پروانه بهره‌برداری صادر شده است که بیش از 40 متقاضی دیگر نیز بدنبال طی فرایندهای قانونی بوده و حائز شرایط برای دریافت پروانه بهره‌برداری هستند و برای بیش از 10 بهره‌بردار نیز مراحل صدور مجوز در حال انجام است.

وی با بیان اینکه تمامی اقامتگاه‌ها بوم‌گردی استان دارای درجه 3 هستند، عنوان کرد:  28 متقاضی نیز برای ساخت اقامتگاه در صورت پرداخت تسهیلات اعلام آمادگی کرده‌اند که از این تعداد حداقل 2 باب در سال جاری با درجه کیفی یک به بهره‌برداری می‌رسند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در بخش دیگری از سخنان خود و در رابطه با اینکه آیا اولویت‌بندی برای شهرستان‌‌ها در این باره در نظر گرفته شده است، عنوان کرد: هیچ محدودیتی برای شهرستان‌ها در این باره وجود ندارد اما در راه‌اندازی این واحد‌ها باید این موضوع مد نظر قرار داده شود که آیا صرفه اقتصادی برای بهره‌بردار خواهد داشت یا نه.

 

سلطانیه کمترین تعداد خانه‌های بوم‌گردی دارد

 

رحمتی اضافه کرد: بر اساس آخرین آمار بیشترین تعداد اقامتگاه‌های بوم‌گردی مربوط به شهرستان خدابنده و ایجرود بوده و سلطانیه کمترین تعداد خانه‌های بوم‌گردی را دارد .

ارائه تسهیلات برای ایجاد اقامتگاه‌های  بوم‌گردی نیز یکی از موضوعات مطرح شده در این خصوص است که در این‌باره رحمتی به امضای تفاهم‌نامه سه جانبه بنیاد مسکن، دفتر امور روستایی و اداره کل میراث فرهنگی استان در سال گذشته، اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: بر اساس این تفاهم‌نامه پرداخت تسهیلات به متقاضیان در اولویت کار کمیته توسعه بوم‌گردی بوده و طی سال جاری بیش از 59 متقاضی برای استفاده از تسهیلات عطایی بنیاد مسکن معرفی شده‌اند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان میزان تسهیلات برای مرمت و بازسازی منازل روستایی و تبدیل آن به اقامتگاه‌های بوم‌گردی را 150 میلیون ریال اعلام کرد و افزود: پرداخت تسهیلات برای 5 متقاضی واجد شرایط در روستاهای درسجین و تشویر تائید شده است.

اظهارات رحمتی در رابطه با ارائه تسهیلات به اقامتگاه‌های بوم‌‌گردی در حالی است که در این رابطه سجاد صنعتی منفرد، مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان در اولین کارگروه میراث فرهنگی و گردشگری استان اظهار کرد: در تفاهم‌نامه منعقد شده معاونت هماهنگی امور عمرانی و دفتر امور روستایی استانداری نیز مشارکت داده شده‌اند تا کمک حال اجرای این طرح‌ها باشند.

صنعتی منفرد تعهدات بنیاد مسکن در رابطه با تفاهم‌نامه منعقد شده را ارائه خدمات فنی در خصوص تهیه نقشه‌های اجرایی و نظارت بر اجرا با استفاده از ظرفیت‌های نظام فنی روستایی دانست و ابراز کرد: در این زمینه برای هر ساختمان چه در بحث مرمت و احداث موضوع طراحی و اجرا از طریق بنیاد مسکن در حال انجام است.

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان در زمینه تسهیلات قرض‌الحسنه بانکی نیز با اذعان به اینکه در زمینه احداث خانه‌های روستایی به عنوان اقامتگاه‌های بوم‌گردی تسهیلات 200 میلیون ریالی پرداخت می‌شود، عنوان کرد: نرخ سود این تسهیلات 4 درصد بوده و مدت زمان باز پرداخت نیز 12 ساله تعریف شده است که برای تکمیل واحدها نیز 80 میلیون ریال  تسهیلات 60 ماهه با نرخ سود 4 درصد پرداخت می‌شود.

 

اعطای تسهیلات 15 میلیون ریالی برای مرمت اقامتگاه‌های بوم‌گردی

 

وی بخش دیگری از تسهیلات اعطا شده را مربوط به مرمت اقامتگاه‌های بوم‌گردی دانست و عنوان کرد: با تصویب این خانه‌ها در کمیته بوم‌گردی 150 میلیون ریال تسهیلات با نرخ سود 4 درصد و 60 ماهه تعلق می‌گیرد.

صنعتی منفرد با اشاره به تدوین دستورالمعل دریافت تسهیلات در کمیته ویژه عنوان کرد: فرآیند اخذ تسهیلات به صورت چارت تهیه و در اختیار متقاضیان قرار داده می‌شود تا بهره‌برداران بتوانند به راحتی این تسهیلات را دریافت کنند.

وی تعداد پرونده‌های رسیده برای دریافت تسهیلات به کمیته تشکیل شده در این خصوص را 86 مورد دانست و گفت: 49 مورد از این تعداد در کمیته مشترک مصوب و 5 مورد نیز به تائید کمیته ملی رسیده‌اند که می‌توانند تسهیلات را دریافت کنند.

در کنار ایجاد خانه‌های بوم‌گردی بخش دیگر ماجرا بازسازی و بهسازی بافت روستاهای هدف گردشگری است که در طی چند سال گذشته نیز دنبال شده است و مرمت و ایجاد پیاده‌راه‌ها و طرح هادی در تعدادی از روستاهای هدف گردشگری منتخب به اتمام رسیده است و در این باره صنعتی‌منفرد اظهار کرد: از وظایف دیگری که بر عهده بنیاد مسکن در قالب این تفاهم‌نامه قرار داده شده است ساماندهی بافت روستاهای منتخب گردشگری و با ارزش روستایی است که این کار نیز بایستی منطبق با الگوهای معماری بومی انجام می‌شد.

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان اضافه کرد: ساماندهی و احیای بافت با ارزش روستایی در روستای درسجین در قالب طرح ملی مصوب شده بود و اجرایی شد که این کار مقدمه‌ای شده است تا جشنواره‌هایی همچون جشنواره انگور نیز در این روستای هدف گردشگری برگزار شود.

وی از دیگر روستاهای منتخب گردشگری استان برای ساماندهی را روستای قلعه دانست و ابراز کرد: ساماندهی و بهسازی این روستا نیز در قالب طرح ملی بوده و اردیبهشت امسال کلنگ‌زنی شده است که هم اکنون نیز عملیات اجرایی در حال انجام است.

به گفته صنعتی منفرد تعداد روستاهای هدف گردشگری در طی سال‌های اخیر تغییر داشته است و بر اساس آخرین مصوبات کمیته ملی و برای اجرا در برنامه ششم روستاهای حاج سیران، ماری، ولیدر، شیت، علم کندی در فاز نخست مجوز گرفته‌‌اند که در فاز دوم نیز تعداد 3 روستا در دست بررسی است.

این مقام مسئول ابراز کرد: یکی دیگر از اقدامات در این زمینه بهسازی، مرمت و بازسازی نقاط گردشگری است که در این راستا طبق تفاهم‌نامه منعقد شده بین بنیاد مسکن، دفتر امور روستایی و اداره کل  میراث فرهنگی استان و معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری زنجان،  پروژه قره‌داغ، پایین کوه و منطقه توسعه‌ای روستای درسجین با مشارکت بخش خصوصی اجرایی می‌شود.

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان در پایان سخنان خود تصریح کرد: در همین رابطه برای روستاهای گلابر، بهستان، شیت و سد خلیفه‌لو پیشنهاد به عنوان تعیین نقاط گردشگری داده شده است.

با ایجاد اقامتگاه‌های بوم‌گردی و مرمت بافت‌های با ارزش روستایی در راستای جذب گردشگر باید به مسئله کیفیت و بازاریابی نیز توجه شود تا در کنار بالا بردن تعداد خانه‌های بوم‌گردی، شاهد افزایش تعداد گردشگران در این حوزه بود.

 

منبع: صدای زنجان – هاجر کشاورزی

نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آرشیو اخبار

گروه های خبری