پنجشنبه 15 آذر 1403

مدیرکل میراث فرهنگی زنجان : تخصیص 100 هزار یورو از طرف موسسه هنکل آلمان برای نگهداری و حفاظت از مردان نمکی

655
1

مدیرکل میراث فرهنگی زنجان گفت: موسسه هنکل آلمان 100 هزار یورو از طریق دانشگاه بوخوم جهت نگهداری ، حفاظت و تجهیز سالن مردان نمکی موزه باستان شناسی زنجان در نظر گرفته است که تا پایان سال جاری محقق می شود.

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری زنجان، یحیی رحمتی شامگاه گذشته در پنل تخصصی نخستین نشست علمی فصلی انجمن دوستداران تاریخ و فرهنگ زنجان با موضوع نویافته های باستان شناختی معدن نمک چهرآباد اظهار کرد: علاقه دانشگاه های بوخوم و آکسفورد، بویژه دانشگاه بوخوم آلمان بعنوان مرجع باستان شناسی،  برای تحقیق و کاووش در این معدن نشان از اهمیت و غنای این سایت باستان شناسی دارد و آنچه از این کاووش ها بدست آمده پازل ایران در ادوار مختلف را تکمیل کرده است.

او با تاکید بر اهمیت سایت باستان شناسی معدن نمک چهرآباد، در خصوص ثبت جهانی آن عنوان کرد: معدن نمک و یافته های آن جز اولویت های سازمان میراث فرهنگی کشور برای ثبت در فهرست آثار جهانی است که بعلت سهمیه محدود کشورها این روند زمانبر است‌.

مدیرکل میراث فرهنگی زنجان گفت: بافته های منسوجات به دست آمده از معدن نمک چهرآباد زنجان در دوره هخامنشی بی بدیل است و در هیچ یک از موزه های دنیا نمی توانیم نظیر آنها را پیدا کنیم. ما در هیچ یک از موزه های دنیا مستنداتی از پوشش مردمان عادی در دوره هخامنشی نداریم و تنها مستندات موجود لباس تن مرد نمکی است.

یحیی رحمتی در خصوص پیشینه چاقو سازی زنجان و یافته های معدن نمک چهرآباد در این زمینه بیان کرد: پژوهش های اولیه بر این باور بود که چاقوسازی زنجان از دوره صفوی پایه گذاری شده که یافته های معدن نمک عمق چاقوسازی در زنجان را به 2 هزار و 300 سال پیش برد.

 

مرد نمکی شماره 6 ایرانی نیست

 

مسئول پژوهش‌های اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان زنجان نیز در ادامه در خصوص ریشه و منشا جغرافیایی مردان نمکی گفت:مرد نمکی شماره 6 ایرانی نیست و نژاد وی به اروپای شرقی و اسلوونی  می رسد. پوشش سایر مردان نمکی نیز نشان می دهد که متعلق به منطقه مادها هستند.

ابولفضل عالی، با اشاره به اینکه این معدن قابلیت ثبت جهای بعنوان یک ژئوپارک طبیعی را دارد، بیان کرد: در کاووش های سال 95 و 96 بغیر از کاووش های باستان شناسی معدن، منطقه ای که معدن در ان واقع شده مورد بررسی و شناسایی باستان شناسی قرار گرفت که از اهمیت بسیاری این بررسی ها برخودار است.

او ادامه داد: هدف از این بررسی ها شناسایی محوطه های تاریخی همزمان با معدن نمک چهرآباد بود که 18 محوطه شناسایی گردید. این محوطه ها متعلق به دوره های هخامنشی، ساسانی و دوران اسلامی هستند.

مسئول پژوهش های اداره کل میراث فرهنگی زنجان افزود: سال 89 یک تیم از دانشگاه بوخوم آلمان برای همکاری با اداره‌کل میراث‌فرهنگی استان زنجان در خصوص معدن نمک چهرآباد اعلام آمادگی کرد و تصمیم بر این شد که پژوهش‌ها به صورت مشترک صورت بگیرد؛ در واقع این تیم تجارب زیادی در کاوش بر روی معادن باستانی از جمله معادن نمک دارند و همان سال، فصل اول پژوهش‌ها به صورت مشترک از سر گرفته شد.

او با اشاره به اینکه تهیه نقشه از معدن نمک چهرآباد اولین اقدام مشترک به‌شمار می‌رود، ادامه داد: مهم‌ترین مسئله غیر از پژوهش‌هایی که صورت می‌گرفت، ارتباطی بود که از طریق دانشگاه بوخوم آلمان با سایر کشورها برقرار می شد. این در حالی است که یکی از اکتشافات مهم در معدن، تفکیک لایه‌های مختلف تاریخی بود که دوره اسلامی، ساسانی و هخامنشی را شامل می‌شود.

عالی با اشاره به اینکه معدن نمک چهرآباد از صده هفتم پیش از میلاد(2700 سال پیش) برای ساکنان منطقه شناخته شده و مورد بهره‌برداری قرار گرفته است، افزود: دوره هخامنشیان دوره مهمی برای استخراج معدن محسوب می‌شود و در همین دوره بود که تونل‌های بزرگی کشف شد. همچنین طی این دوره(350 تا 400 سال پیش از میلاد) معدن نمک ریزش می‌کند و مومیایی شماره 3، 4 و 5 مدفون می شوند ولی دلیل آن هنوز مشخص نیست.

مسئول پژوهش اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان زنجان تصریح کرد: از معدن نمک چهرآباد، بعد از دوره هخامنشی و طی دوره اشکانی(حدود 500 سال) هیچ اطلاعی در دست نیست ولی از ابتدای تشکیل دوره ساسانی، بخش‌هایی از معدن مورد بهره‌برداری قرار گرفت و برخی تونل‌های قدیمی هخامنشی بازگشایی شد. همچنین ریزش مجدد تونل در اواخر دوره ساسانی منجر به مدفون شدن مومیایی شماره 2 و 6 شده است.

او با تاکید بر اینکه در دوره قاجار و پهلوی معدن نمک چهرآباد دوباره فعال و طی دوران قاجار ریزش کرده است، یادآور شد: دو فصل مهم از پژوهش ها برای پارسال و امسال است که از جمله بررسی و شناسایی محدوده معدن و دره‌های اطراف آن را شامل می‌شود؛ در واقع هدف اصلی، شناسایی محوطه تاریخی همزمان با معدن چهرآباد بود. 17 و 18 محوطه شناسایی شد که به دوره‌های ساسانی، هخامنشی و اسلامی برمی‌گردد.

عالی با اشاره به دریل زدن در دره‌های اطراف معدن با هدف احصای برخی اطلاعات موجود در رسوبات و متعاقب آن، شناسایی وضعیت محیط‌زیست در دوره‌های ساسانی، هخامنشی و اسلامی، خاطرنشان کرد: معدن چهرآباد پروژه بسیار بزرگی است و متخصصان چندین سال است که کار و مطالعه روی آن را شروع کرده اند. به عنوان مثال مطالعات ژئوالکتریک در بخش‌های مختلف معدن و دره‌های اطراف آن برای بررسی وضعیت لایه‌های زیرزمینی صورت می‌گیرد و نتایج اولیه نیز بسیار جالب توجه بوده است.

این باستان شناس افزود: کاوش‌ها در بخشی از معدن که نزدیک به رودخانه چهرآباد است نشان می‌دهد که معدنکاران جایی را به عنوان کمپ موقت درآورده بودند از آنجا برای استراحت استفاده می کردند. همچنین در آن نقطه یک کارگاه کوچک آهنگری نیز راه‌اندازی کرده بودند.

او با بیان اینکه تونلی مربوط به دوره سلجوقیان کشف شده است که نشان از استخراج نمک در آن دوره دارد، ادامه داد: از دیگر اقدامات پژوهشگران در معدن، بهره‌گیری از پژوهش های میان رشته‌ای است که مواردی از جمله استخوان شناسی، بافت شناسی، سی تی اسکن مومیایی شماره 4، استخراج DNA ، مطالعات ایزوتوپ کربن و نیتروژن در راستای شناسایی ریشه و منشاء مومیایی‌ها، انگل شناسی، جانورشناسی، گیاه شناسی و .... را شامل می‌شود.

ابولفضل عالی تصریح کرد: یکی از پژوهش‌های صورت گرفته در خصوص ریشه و منشا جغرافیایی معدنکاران توسط دانشگاه آکسفورد صورت گرفته است ولی متاسفانه این پژوهش‌ها مربوط به زمانی است که سازمان میراث فرهنگی ارتباط خوبی با دانشگاه آکسفورد نداشت. به همین خاطر بخشی از مطالعات ما ناقص مانده است و امیدواریم که به زودی ادامه یابد. علاوه بر این امیدواریم که منطقه چهرآباد به عنوان ژئوپارک جهانی به ثبت برسد.

برای این مقاله 1 نظر ثبت شده است

تست

شنبه, 21 بهمن,1396 :: 14:20

test

نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آرشیو اخبار

گروه های خبری