خبرگزاری میراث آریا: کشورهای مختلف دنیا برای محاسبه وضعیت اقتصاد گردشگری اقدامات زیادی انجام دادهاند و جایگاه گردشگری در اقتصاد آنها کاملاً مشخص است. در حوزه گردشگری حدود ۷۰ نوع سفر مختلف تعریف میشود. نوع انگیزه و علاقه گردشگر به سفر است که نوع گردشگری را متفاوت میکند زیرا نشان میدهد چه دلایلی برای سفر دارد. به این ترتیب، گردشگری هنری «استفاده از ظرفیتهای گردشگری برای رشد و توسعه اقتصادی هنر و استفاده از قابلیتهای هنری برای رشد و توسعه اقتصادی گردشگری» است. صنعت گردشگری شکل دهنده زنجیره رشد اقتصادی و تولید اشتغال در کشور است لذا در صورت توجه شایسته به حوزه سفر وگردشگری شاهد رخدادهای مبارکی در عرصه اقتصاد خواهیم بود.
گردشگری به عنوان نزدیکترین صنعت به صنایعدستی است که میتواند برای ایجاد و گسترش بازار صنایعدستی، نقش حیاتی ایفا کند. زیرا که خرید سوغات از مهمترین و محبوبترین فعالیتهای گردشگران محسوب میشود. صنایعدستی اقتصاد هویت بنیان است که باید مورد توجه قرار گیرد. باید هنر و مهارت در صنایعدستی بروزرسانی و کاربردی شود و در سبد زندگی مردم قرار گیرد. تقویت صنایع دستی شاهکلید حل انسداد اقتصادی است، چون خلق ثروت میکند و ارزآوری بالایی دارد. ضمن این که فعالان صنایع دستی با سرمایهگذاری اندک و در زمانی کم سود بالایی دریافت میکنند.
زنجان یکی از استانهای شمال غربی کشور است که دارای مواهب الهی بسیار است. از اینرو، در شش ماهه اول سال میزبان بیشترین تعداد گردشگران و مسافران است و در عین حال، مواد اولیه بسیاری از رشتههای صنایع دستی در طبیعت، دردسترس صنعتگران و هنرمندان قرار دارد. این استان، دارای غنای فرهنگی است که تولیدات صنایع دستی آن بسیار متنوع و منحصربهفرد هستند. تأثیرگذاری فرهنگی با استفاده از متغیرهای جذابیت، اصالت، هویت، کیفیت صنایع دستی، سبک و دورههای هنری، تنوع رنگها و قدمت صنایع دستی بررسی شد. زنجان رتبه خوبی در زمینه تولید صنایعدستی فلزات در کشور به خود اختصاص داده است.
هر یک از محصولات صنایعدستی زنجان میتواند از جهات گوناگون مانند صادرات، نمایشگاههای خارجی یا تجارت چمدانی، به عنوان پیامی فرهنگی از این آب و خاک به سراسر جهان ارسال شود و موجبات رونق اقتصادی و بهبود وضعیت معیشتی و اقتصادی را از طریق افزایش اشتغال رقم زند.
رونق صنایع دستی زنجان قطعا در حوزه گردشگری سبب ترویج و حمایت کسب و کارهای اقتصادی کوچکمقیاس میشود و یکی از سازوکارهای اقتصادی است که نقش مهمی در اقتصاد جوامع محلی شهرها ایفا میکند. در این استان صنایع دستی در تقسیمبندی جاذبههای میراث فرهنگی، جایگاه ویژهای دارد و با توجه به استعدادهای فرهنگی بالقوهای که صنعتگران پیشین در صنایع دستی به ارث گذاشته است، رونقبخشیدن به تولید و فروش صنایع دستی در مقصدهای گردشگری دو هدف عمده را محقق میکند: نخست، معرفی فرهنگ سرزمین مقصد به جامعه مهمان و دوم، درآمدزایی و توسعه اقتصادی جامعه محلی.
جلب مشارکت مردمی برای ایجاد معیشتهای پایدار مانند صنایع دستی و ایجاد ارتباط بین تولیدات صنایع دستی و گردشگری، میتواند به بهبود اقتصاد جامعه محلی و استانی کمک کند. صنایع دستی زنجان، یکی از مهمترین پتانسیلهای موجود در حوزه گردشگری و میراث فرهنگی محسوب میشود.
انتهای پیام/
سید سعید صفوی
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان