پنجشنبه 15 آذر 1403

موانع صادرات صنایع‌دستی استان زنجان و راهکارهای آن در دست مطالعه است

165
0

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی زنجان گفت: رفع موانع به منظور صادرات صنایع‌دستی این استان و ارائه راهکارهای درست آن در حال انجام است.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی زنجان، سید سعید صفوی روز یکشنبه ۲۰ فروردین ۱۴۰۲ گفت: در نشستی که با حضور هنرمندان پیشکسوت و روسای اتحادیه‌های مختلف صنایع‌دستی زنجان و استاد دانشگاه زنجان برگزار شد، موارد مربوط به رفع موانع صادرات حوزه صنایع‌دستی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی زنجان اظهار کرد: صنایع دستی یکی از اولویت‌های اداره کل استان است چرا که این صنعت می‌تواند تأثیر بسزایی در ایجاد مشاغل خانگی و تحقق سیاست‌های اقتصاد داشته باشد. متاسفانه این صنعت سهم ناچیزی در صادرات دارد و در مقابل کشورهای ترکیه، چین، هند و غیره بسیار ناچیز است.

او گفت: صنعتگران ما باید با بازار فروش آشنایی پیدا کنند و بتوانند صادرات محصولات خود را انجام دهند.

صفوی افزود: استان زنجان یکی از استان‌های فعال کشوردر زمینه صنایع دستی است و یافته‌های باستان‌شناسان در این استان، قدمت انواع صنایع دستی را به ما نشان می‌دهند. صنایع دستی استان حکایت تلفیق هنر و خلاقیت با فلز است، از مسگری گرفته تا چاقو و ملیله و چارق، که هر یک به نوعی با فلز عجین شده‌اند.

او با بیان اینکه ۵۵ رشته صنایع دستی در استان زنجان بسیار فعال است، افزود: زنجان در بحث فلزکاری جزو پنج استان برتر کشور است. هنرهای سنتی و صنایع‌دستی استان زنجان از جنبه‌های مختلفی چون قدمت و اصالت، جنبه اقتصادی و فرهنگی موردتوجه است.

الناز خدایی فرد در این جلسه گفت: در استان زنجان دو برند معروف در جهان داریم که اولی چاقو و دومی ملیله است که شهرتی جهانی دارند. در حال حاضر فروش محصولات صنعتگران بسیار محدود و به صورت غیر رسمی است. صنعتگران رشته‌های مختلف در استان در حوزه تولید مشکلی ندارند زیرا افرادی بسیار توانمند هستند. ما نیازمند شرکتی هستیم که با تاسیس آن صادرات به خارج انجام شود. ما باید انواع مختلف صنایع‌دستی را صادر کنیم.

معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: ما مزیت‌های رقابتی بی‌نظیری را در صنایع‌دستی زنجان داریم تمام تلاش‌مان رفع موانع تولید و صادرات است. برای صادرات احتیاج به تسهیل‌گری حوزه سیاسی و برای تولید به تسهیل‌گری حوزه فرهنگ نیاز داریم.

امیرجباری یکی از مهمترین اهداف در حوزه صنایع دستی توسعه صادرات این محصولات است، تصریح کرد: این موضوع از دو جهت حائز اهمیت است؛ نخست آنکه از این طریق علاوه بر ایجاد اشتغال، کشور می‌تواند به منابع ارزی دست پیدا کند و علاوه بر آن، مهمتر از این مزیت اقتصادی، بُعد فرهنگی توسعه صادرات محصولات صنایع دستی از حیث تأثیر آن در آشنایی مردم با تاریخ فرهنگ و تمدن ایران است.

استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه زنجان و بنیاد ملی نخبگان بیان کرد: در این رابطه، یک مطالعه علمی پژوهشی توسط بنیاد نخبگان در دانشگاه انجام داده خواهد شد که در گام اول اظلاعات اولیه جمع آوری و سپس پرسشنامه‌ای ایجاد می‌شود و و سپس در اختیار صنعتگران و کارشنان قرار خواهد گرفت و نتیجه این واکاوی موانع صادرات صنایع دستی زنجان به بازارهای جهانی پرداخته خواهد شد. این طرح کاربردی است که با کمک مسولان و مقامات دولتی به ثمر خواهد نشستو قطعا خروجی آن باعث اتفاقات مناسب برای صادرات استان خواهد شد.

او درباره مهمترین موانع و چالش‌های موجود بر سر راه توسعه صادرات صنایع دستی اظهار کرد: بخش اعظمی از این چالش‌ها، قابل رفع و دارای ریشه‌های داخلی است. صادرت در استان زنجان نسبت به کرمان و اصفهان بسیار پایین است.

جباری بیان کرد: عدم برنامه‌ریزی تولید و فروش و پائین بودن کیفیت بعضی کالاها، عدم بسته‌بندی صحیح، عدم هماهنگی بین تولیدکنندگان و صادرکنندگان، موارد گمرکی، بیمه و حمل‌ونقل وعدم بازاریابی محدودیت‌های ناشی از تحریم، سیاست‌های بازاریابی و حمایتی ضعیف و مقطعی و غیره از جمله موارد موانع و مشکلات صادرات صنایع‌دستی است.

مجید غضنفریون در این نشست بیان کرد: ملیله‌کاری با سابقه تاریخی چند هزار ساله، یکی از ظریف‌ترین و پر بهاترین هنرهای فلزکاری است و جزء مهم‌ترین صنایع دستی بومی زنجان محسوب می‌شود. هنرمندان ملیله‌کار زنجانی با استفاده از نقره و گاه طلا مبادرت به ساخت ظروف تزیینی و مصرفی گران‌قمیت از جمله سرویس چای‌خوری، انواع سینی، گلدان، کاسه، قلمدان، جعبه جواهرات، قاب عکس می‌نمایند که از شهرت جهانی برخوردار است.

رئیس اتحادیه طلا، جواهر و نقره استان زنجان تأکید بر اینکه ارزش افزوده به وجود آمده از صادرات زیورآلات حاصل از نقره نظیر انگشترهای تزئینی یا آثار ملیله‌دوزی بسیار چشمگیر است، گفت: این در حالی است که صرفاً به دلیل این مانع، فرصت صادرات را از خودمان گرفته‌ایم.

محمدرضا معجونی در این جلسه گفت: در تولید چاقوی کلسیونی (قمه و قداره) زنجان تنها شهری است که به خاطر سبقه تاریخی در آن تبحردارد و تنها تولید کننده است و صادارت ما هم فعلا در این همین حوزه است که به صورت غیر رسمی است.

مسئول توسعه خوشه چاقوی زنجان بیان کرد: با وجود یک‌هزار قلم انواع چاقو در زنجان ضروری است برای صادرات آن تلاش بیشتری صورت گیرد، استان زنجان در زمینه چاقو هنرمندان برجسته و فعالی دارد که سالیان سال در این عرصه فعالیت کرده‌اند.

انتهای پیام/

نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آرشیو اخبار

گروه های خبری