پنجشنبه 15 آذر 1403

گويش خوييني

354
0

روستاي خويين، در دره­اي سرسبز در شهرستان ايجرود و 60 کيلومتري جاده­ي زنجان- بيجار واقع شده است. شرايط آب و هوايي اين روستا، کوهستاني و سرد است و زمستان­هايي برفي و سرد و تابستان­هايي معتدل و خشک دارد. اين روستا از ضلع شمال به روستاهاي سعيد آباد و قزلجه، از غرب به روستاي ملاپيري ، از جنوب به سفيد كمر­­ و حلب، و از شرق به گرنه و اركويين محدود مي‌شود و ارتفاع آن از سطح دريا حدود 1760 متر است.

گويش خوييني، از جمله از گويش­هاي شمال غربي ايراني زير شاخه­ آذري است که خود با زيرشاخه­هاي تاتي، تالشي، گيلکي، مازندراني، سمناني و چند گويشي که در اطراف سمنان رواج دارند، (سرخه­اي، لاسگردي، افتري، سنگسري، و بيابانکي) شاخه گويش­هاي حاشيه­ درياي خزر و گويش شمال غرب ايران را مي­سازند و گويش مذکور که زماني در ناحيه­ خويين درجنوب غربي زنجان رايج بوده­است اکنون  به دلايلي از جمله گويش‌هاي در خطر شمرده مي­شود.

ویژگی اصلی این گویش، زنده بودن آن است و از ساکنان این روستا که در روستای سفیدکمر ساکن هستند از یک کودک 2 ساله تا افراد سالخورده به این زبان صحبت می‌کنند و این روستا در شهرستان ایجرود استان زنجان بین شهر حلب و روستای خوئین قرار دارد. این گویش مخلوطی از کلمات زبانهای ترکی، انگلیسی، تاتی، گیلک، اسپانیایی و ... است و پژوهش‌گرانی مانند منوچهر ستوده و کسروی اعلام کرده‌اند که این گویش از بقایای زبان پهلوی است.

 پس از انجام تحقیقات مردم‌شناسی و زبانشناسی این گویش با شماره 166 در میراث ناملموس کشور ثبت ملی شد

نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آرشیو اخبار

گروه های خبری